Aktualności
konkurs na najlepszą Potrawę z Ryb słodkowodnych
Zapraszamy wszystkich miłośników potraw z ryb do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym przygotowanym przez LGR „Żabi Kraj”. Do konkursu można zgłosić 2 potrawy przygotowane z ryb słodkowodnych. Pula nagród to około 2000 złotych. Prezentacja potraw wraz z rozstrzygnięciem konkursu będzie miała miejsce 12 grudnia 2012 r. w sali widowiskowej MCK „ Pod Pegazem” w Skoczowie przy ul. Targowej 26. Dla wszystkich którzy przygotują dania z karpia, LGR „Żabi Kraj” przygotował niespodziankę – szczegóły w regulaminie. Regulamin wraz z kartą zgłoszeniową dostępny na www.zabikraj.pl/konkurs oraz w siedzibie LGR „Żabi Kraj” w Skoczowie przy ul. Mickiewicza 9 (budynek MCK Integrator).
REGULAMIN KONKURSU KULINARNEGO
„Kulinarny Atlas Ryb”
Rozdział I
Postanowienia ogólne
1. Regulamin określa zasady, organizację i porządek konkursu kulinarnego pt. „Kulinarny Atlas Ryb”, zwanym dalej Konkursem.
2. Organizatorem Konkursu jest Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka „Żabi Kraj”.
3. Celem głównym Konkursu jest:
- wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z ryb słodkowodnych,
- promocja i prezentacja potraw z ryb słodkowodnych,
- zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji ryb słodkowodnych,
- kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy kulinarnej oraz wykorzystanie ryb słodkowodnych w kuchni.
4. Konkurs odbędzie się w dniu 12.12.2012 r. w Sali widowiskowej „Pod Pegazem”, Skoczów, ul Targowa 26.
Rozdział II
Zasady uczestnictwa
1. W Konkursie uczestniczyć może maksymalnie 40 dań. O przyjęciu decyduje termin zgłoszeń.
2. Jeden Uczestnik może zgłosić maksymalnie 2 dania.
3. Uczestnikiem może być dowolna ilość osób.
4. Zgłoszenie potrawy należy przesyłać na druku zgłoszenia, który stanowi załącznik nr 1 do niniejszego Regulaminu.
5. Wszystkie zgłoszenia należy dostarczyć do biura Stowarzyszenia Lokalna Grupa Rybacka „Żabi Kraj” (ul. Mickiewicza 9, 43-430 Skoczów) lub zeskanowane przesłać: faksem pod numer: 33 487 49 55; drogą elektroniczną na e-mail: kulinaria@zabikraj.pl do dnia 07.12.2012 r.
6. Uczestnicy Konkursu podpisując zgłoszenie do Konkursu akceptują jego Regulamin.
Rozdział III
Zasady konkursu
1. Przedmiotem Konkursu jest potrawa z ryby słodkowodnej (np. karpia, suma afrykańskiego, suma europejskiego, karasia, amura, sandacza).
2. Każda receptura nadesłana na druku zgłoszenia musi zawierać :
- nazwę potrawy,
- wyszczególnione składniki z proporcjami podanymi na 4 porcje,
- opis wykonania.
3. Każdy Uczestnik startujący w Konkursie jest zobowiązany do zorganizowania we własnym zakresie i na własny koszt wszystkich produktów - za wyjątkiem karpia - użytych do przygotowania dań, jak i drobnego sprzętu niezbędnego do ich wykonania i zaserwowania potraw.
4. Na podstawie druku zgłoszenia potwierdzonego przez pracownika biura LGR „Żabi Kraj” Uczestnik w dniu 10.12.2012 r. w godzinach 9:00 – 15:00 będzie mógł odebrać bezpłatnie jedną sztukę karpia (1 sztuka ok. 2 kg) w Gospodarstwie Rybackim „Wodna Dolina”, ul. Cicha 28 w Pruchnej.
5. Organizator Konkursu zapewnia możliwość podgrzania potrawy oraz stół do prezentacji potrawy.
6. Każdy Uczestnik przygotowuje 2 porcje dania konkursowego.
7. Uczestnicy zobowiązani są w dniu konkursu, tj. 12.12.2012 r. w godz. 14.00 – 15.30 dostarczyć potrawy - gotowe do ostatecznego podania.
8. Potrawy oceniać będzie Jury, którego skład ustalą organizatorzy Konkursu.
9. Prezentowane danie konkursowe będzie uważane jako praca przygotowana specjalnie na Konkurs i nie będzie powtórzeniem prac z innych tego typu konkursów.
Rozdział IV
Warunki organizacyjne
1. Organizator Konkursu nie zwraca kosztów podróży oraz nie zapewnia noclegu oraz wyżywienia dla drużyn.
2. Jury przyzna nagrody o łącznej wartości ok. 2 000 zł na podstawie łącznej ilości punktów.
3. Każdy Uczestnik otrzyma pamiątkowy dyplom.
Rozdział V
Sposób punktacji jury
1. Nad prawidłowością przebiegu Konkursu czuwać będzie jury w składzie:
- Przewodniczący jury,
- Komisja degustacyjna (3 osoby).
2. Dania konkursowe będą oceniane jury:
2.1. Jury degustacyjne - czteroosobowe :
- max 5 punktów - wygląd i aranżacja potrawy,
- max 10 punktów - dobór składników,
- max 15 punktów - smak.
Każdy członek jury degustacyjnego może przyznać maksymalnie 30 punktów.
Rozdział VI
Postanowienia końcowe
1. Koordynatorem Konkursu z ramienia Organizatorów i osobą upoważniona do kontaktu z zawodnikami jest Agnieszka Gabzdyl – e-mail: biuro@zabikraj.pl.
2. Organizator Konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji danych osobowych uczestników konkursu, nazw, przepisów oraz wykorzystywanie zdjęć wykonanych podczas Konkursu w tym zdjęć osób i potraw.
3. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany terminu i lokalizacji Konkursu bez podania przyczyny.
4. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania Konkursu bez podania przyczyny.
5. Organizator zastrzega sobie prawo do dokonania zmiany w powyższym Regulaminie, informacje o ewentualnych zmianach zostaną zamieszczone na stronie www.zabikraj.pl.
Kontakt w sprawie konkursu kulinarnego:
Agnieszka Gabzdyl
tel. 797 410 135; 33 478 79 55 wew. 603
e-mail: biuro@zabikraj.pl