Centrum Kultury Gminy Dębowiec

Aktualności

a A A+
(2018-03-27 12:03:04)

Strudle upieczone!


Kruche, wielowarstwowe ciasto wypełnione jabłkami z cynamonem i rodzynkami. Strudel, bo o nim mowa, to właśnie on był głównym bohaterem ostatnich warsztatów kulinarnych dla pań w budynku gminnego ośrodka kultury w Łączce, które miały miejsce w miniony czwartek 22 marca. Wszystkie zebrane panie pod okiem profesjonalistki zabrały się za pieczenie swoich strudli. Już przy samym przygotowaniu ciasta budynek zaczął wypełniać niesamowity zapach jabłek i cynamonu. Po przygotowaniu nadzienia, przyszła pora na wyrabianie ciasta, które nie może być ani za twarde ani za miękkie. Jak się okazało wszystkie panie poradziły sobie świetnie, bo strudle wyszły i pięknie i pysznie.

Dziękujemy wszystkim za wspólnie spędzony czas, w szczególności pani Lidii za poświęcony nam czas.

Przepis na strudel
Ciasto:
- 0,2 kg mąki
- 1 jajko
- 1/3 szklanki wody z mlekiem (letnie)
- szczypta soli
- 5-6 kropli octu
- 1 łyżka masła klarowanego (roztopić)

Nadzienie:
- 1-1,5 kg jabłek
- cynamon
- cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru

Dodatkowo:
- bułka tarta
- bakalie (rodzynki, orzechy)

Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy nadzienie – jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cukier waniliowy, cukier i cynamon wg uznania. Odstawiamy. Na stolnicy przygotowujemy mąkę, dodajemy do niej jajko, ocet i wodę z mlekiem. Do wyrobionego ciasta dodajemy dwie łyżki roztopionego masła klarowanego. Ciasto należy mocno wybić uderzając nim o stół około 20 razy. Tak wyrobione ciasto wałkujemy, a następnie rozciągamy je na stole przykrytym płótnem. Po całej powierzchni układamy jabłka, posypujemy je bułką tartą, dodajemy bakalie i polewamy dwoma łyżkami roztopionego masła. Następnie za pomocą serwety zwinąć w rulon. Delikatnie przełożyć na blachę. Wierzch posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.

Smacznego!